Enkele geleden meldde een Nederlandse provider vol verve dat het zo goed ging met de nieuwe gTLD’s zoals .xyx of .guru. Uiteraard was dit een noeste poging om meer domeinnaamregistraties te verkopen en was het bericht iets positiever opgesteld dan dat de werkelijkheid was. AtWorX verwoordde toen bij BNR nieuwsradio het tegengeluid. De nieuwe gTLD’s verwateren het internet en jaagt de ondernemer slechts op extra kosten. Maar het is nog erger…

De lancering van de 1900 gTLD’s is natuurlijk een prachtige stunt. Er komen nieuwe registries, de ICANN verdient bakken met geld, bedrijven kunnen een eigen veilige omgeving opzetten en -eerlijk is eerlijk- sommige nieuwe gTLD’s zullen het best aardig kunnen gaan doen. Waarbij we vooral aan een extensie als .shop denken. Het argument dat er zeer veel .com domeinnamen zijn geregistreerd en de gemiddelde Amerikaan geen fatsoenlijke domeinnaam meer kan registreren snijdt ook deels hout.

Maar dan nog zorgen deze extensies voor een enorme verwatering van het internet. Wat een flauwe kul dat ondernemers met smart wachten op een extensie als .xyz. Net of dat bakker Van der Linden zat te wachten op bakkerij.xyz.
Daar waar de typo’s (verschrijvingen) of meer- of enkelvoud van domeinnamen nu al tot juridische geschillen leiden (denk aan vliegticket.nl – vliegticketS.nl), wordt deze ellende straks nog vele malen groter. Want we hebben nu zelfs domeinnaamextensies die op elkaar lijken. Oordeel zelf:

dotanything.car/.cars
.deal/.deals
.fan/.fans
.home/.homes
.hotel/.hotels
.loan/.loans
.market/.marketing/.markets
.mov/.movie
.new/.news
.pet/.pets
.photo/.photos
.property/.properties
.realestate/.realtor/.reatly
.review/.reviews
.supply/.supplies
.tour/.tours
.work/.works

Naast het feit dat ondernemers voor de zekerheid meerdere domeinnaamextensies ‘moeten’ registreren om hun bedrijfsnaam of merk af te dekken, gaan we for sure casussen krijgen alá de vliegtickets casus. Wat waar haalt ondernemer A het lef vandaan om amsterdam.hotel te registreren, terwijl ondernemer B amsterdam.hotels al heeft geregistreerd? Gelukkig hebben we ook straks de met overheidsgeld betaalde extensie .amsterdam.
De eerste die hotel.amsterdam of amsterdam.hotels straks registreert zal ook vast een probleem krijgen…