Iedereen weet dat domeinnamen een bepaalde waarde kunnen hebben. Om de waarde te bepalen dient er, net als bij bijvoorbeeld een woning, onderzoek gedaan worden. Het lastige is dat verkoopprijzen van woningen wat makkelijker te vergelijken en openbaar zijn. Toch kan het handig zijn om de waarde van een domeinnaam te weten en deze te laten taxeren.

Wanneer laat u nu eigenlijk de waarde van een domeinnaam bepalen? We noemen enkele voorbeelden op:

 1. Verkoop domeinnaam
  U heeft een domeinnaam en iemand anders wil deze domeinnaam van u kopen. Is het bedrag dat de koper biedt wel een reëel bedrag? Is de domeinnaam niet veel meer waard? Of schat u de waarde van de domeinnaam wellicht wel veel te hoog in? De waardebepaling geeft u dan een handvat voor een reële verkoopprijs.
 2. Aankoop domeinnaam
  U wenst de domeinnaam van iemand te kopen. Weet u welke prijs u moet bieden? Vindt u de gevraagde prijs te hoog? De waardebepaling geeft u dan een handvat voor een reële aankoopprijs en kan de verkoper helpen de reële waarde van de domeinnaam te erkennen.
 3. Wijziging bedrijfsvorm
  Als u uw bedrijfsvorm wijzigt van bijvoorbeeld eenmanszaak naar BV of andersom, dan kunnen domeinnamen die in uw bezit zijn in de nieuwe onderneming ingebracht worden. Bepaalt u zelf de waarde of laat u dat een onafhankelijke derde doen. Wilt u de waardering geaccepteerd krijgen, dan is de laatste keuze het verstandigst.
 4. Verkrijgen van een lening
  Soms heeft uw onderneming wat extra financiering nodig. Misschien om een domeinnaam te kopen of wellicht met een domeinnaam als onderpand. De bank zal u deze lening mogelijk niet verstrekken zonder onafhankelijk taxatierapport.
 5. Mediation gevallen
  In een enkel geval komt u er niet meer met uw compagnon uit. In uw gezamenlijke onderneming bevinden zicht wat domeinnamen of is een website een inkomstenbron. Als één van de compagnons besluit te stoppen kan een onafhankelijke waardebepaling veel onenigheid voorkomen.

Er zijn dus diverse gevallen waarin een domeinnaamtaxatie helderheid kan geven over de waarde van één of meerdere domeinnamen en/of website(s). Een goede domeinnaamtaxatie betekent ook een onafhankelijke taxatie. AtWorX is hiervoor de aangewezen partij met ruim 15 jaar ervaring. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op als u vragen heeft.

NB. Het heeft geen zin om een domeinnaam online (al dan niet gratis) te laten waarderen. Geen enkele software is in staat alle aspecten van een domeinnaam te wegen, te beoordelen en te toetsen aan de actualiteit. Vult u zelf maar enkele namen in. Kloppen doet het niet, maar plezier geeft het vast!