Dachten we dat we met de nieuwe gTLD’s (zoals .xyz) alle gekkigheid hadden gehad, zien we een nieuw plan om geld te verdienen door een smiley als domeinnaam mogelijk te maken.

De wens van de .FM registry om een smiley of emoticon in een domeinnaam op te nemen is niet geheel omstreden. Domeinnaambeheerder ICANN heeft het gebruik van smileys in generieke domeinnamen (zoals .com, .net of .org) eerder al verboden. Echter, ccTLD’s kunnen zelf bepalen hoe ze domeinnamen vorm geven. Zo wenst de .FM registry binnenkort domeinnamen uit te gaan geven die er bijvoorbeeld als volgt uit zien:  😛.fm
Uiteraard, en dat is natuurlijk het achterliggende verdienmodel, worden deze domeinnamen als premium domeinnaam gezien. Dus een domeinnaam waar je voor bij de registry (fors) in de buidel mag tasten.

😛.fm is a PREMIUM FM domain. dotFM is now accepting offers for the opportunity to register this rare domain name.
If you are interested in this listed premium domain name please fill in the details below.

Slimme marketingstunt? Nieuw verdienmodel? Feit is wel dat dergelijke domeinnamen via punycode aangeroepen dienen te worden, niet echt intuïtief. En wat doet een smiley bij een extensie die gerelateerd wordt aan FM radiodiensten? Daarnaast vindt opnieuw een stukje “verwatering” plaats op het gebied van domeinnamen. In navolging van alle nieuwe domeinnaamextensies als .xyz of .guru zal dit plan daarom naar verwachting van AtWorX niet aanslaan waarmee het advies is om geen smiley domeinnamen aan te kopen.