De waanzin met de nieuwe gTLD domeinnaamextensies kent grote hoogtes. Als een nieuwe gTLD, in dit geval de .buy domeinnaamextensie en de .tech en .vip domeinnaamextensie door meerdere partijen aangevraagd was, vond er een veiling plaats. Drie van de thans meest opvallende aankopen zijn de aankoop van de .vip domeinnaamextensie voor ruim 3 miljoen dollar, de .buy domeinnaamextensie voor 4,6 miljoen dollar en de .tech voor ruim 6,7 miljoen dollar.

Met de aankoop van de .buy domeinnaamextensie door Amazon krijgt Amazon het exclusieve recht om domeinnamen uit te geven onder deze extensie. Zoals atworx.buy of shop.buy. Amazon troefde de zoekgigant Google af met het bod van 4.588.888 dollar.
Een nog hoger bedrag leverde de veiling van de .tech domeinnaamextensie op. Ook hier legde Google het af tegen Dot Tech LLC met een bedrag van 6,76 miljoen dollar.
Als laatste werd geboden op de domeinnaamextensie .vip. Ook hier had Google het nakijken, nadat het beursgenoteerde bedrijf Top Level Domain Holdings, dat inmiddels meerdere domeinnaamextensies heeft aangeschaft, ruim drie miljoen dollar had geboden.

Sinds vorig jaar komen er in een hoog tempo nieuwe domeinnaamextensies bij. Ondanks alle euforie slagen de meeste nieuwe gTLD’s er niet in om een substantiële hoeveelheid domeinnamen te registreren. De .xyz domeinnaamextensie leek daarop een (verbazingwekkende) uitzondering, doch inmiddels is bekend geworden dat het grootste deel hiervan automatisch is vastgelegd of gratis werd weggegeven. Een ander groot deel betreft de registratie van populaire, veelgebruikte, generieke termen door grote domeinnaamhandelaren. Vooralsnog mag geconcludeerd worden dat de invoer van de nieuwe gTLD’s niet het succesverhaal is waarop men had gehoopt.