Het internet kent vanaf gisteren een nieuwe ‘Nederlandse’ new gTLD. De extensie .frl, hetgeen men associeert met Friesland, is inmiddels actief.

Dat de Friezen een eigen dialect/taal hebben is prima, maar dat men nu ook een “eigen” extensie heeft maakt het internet er niet overzichtelijker op. Maar is de .frl nu eigenlijk een extensie “van” Friesland?
Welnee. Het is slechts een afkorting van drie letters waarmee men de Friese provincie associeert. Want waarom men voor .frl heeft gekozen in plaats voor .friesland of .fryslan is ons nog steeds niet duidelijk. Het had dus ook .fsl of .frslnd kunnen zijn. Enfin, kennelijk is men er in Friesland blij mee, al moeten we nog zien hoeveel registraties de initiële kosten van 185.000 dollar voor de extensie (en de jaarlijkse 17.000 dollar) gaan dekken.
Met een beetje geluk heeft men ergens in de wereld ook nog een afkorting FRL waardoor de extensie meer registraties krijgt. We tippen vast het Fire Research Laboratory, het Forest Research Laboratory of de diverse FRL producten in de markt.

De gekkigheid is helaas nog niet over. Later dit jaar of uiterlijk volgend jaar komt de .amsterdam extensie nog live en er zijn nog niet beoordeelde aanvragen van Philips, de Nationale Politie en KPN, welke overigens wat logischer lijken om aan te vragen.

Nog niet overtuigd van de overbodigheid van deze nieuwe gTLD? De eerste honderd .frl domeinnamen zijn tot 1 april volgend jaar per intekening aan te vragen. Mensen uit Friesland krijgen daarbij voorrang.