Vandaag werd de domeinnaam zwartepiet.nl via online veilinghuis Catawiki verkocht. Een (te) dure aankoop.

Domeinnamen kennen een intrinsieke waarde (de waarde van de domeinnaam zelf; zoals term, extensie, lengte, etc) en een toegevoegde waarde (zoals uniek bezoekersverkeer, inkomsten of actualiteit). En kennelijk heeft met name de koper van de domeinnaam zwartepiet.nl zich door die actualiteit laten leiden.
Er lijkt bijna geen beter moment geweest te zijn om deze domeinnaam te verkopen. Enerzijds de periode van november/december, anderzijds de ophef onder een klein deel van de bevolking over deze traditionele cadeautjes vriend.

De domeinnaam zwartepiet.nl is in 1999 voor het eerst geregistreerd. Open bronnen tonen aan dat de domeinnaam in 2004 als een soort prijsvraagwebsite werd gebuikt door Funprice Computers. Medio 2007 krijgt de website een startpagina uiterlijk vol met externe links. In 2014 lijkt men een website te willen beginnen over de publieke discussie met als titel “Behoud ons erfgoed | Zwarte Piet is van ons!”.

De huidige houder, een Besloten Vennootschap uit Groningen, heeft er nu dus voor gekozen de domeinnaam te verkopen aan de hoogst biedende. We zijn benieuwd of en hoe de thans nog onbekende nieuwe houder de domeinnaam ten gelde kan maken nu hij deze voor € 2703,- heeft overgenomen.

(Afbeelding: Catawiki)