Het bedrijf TrademarkKing uit Indiana, USA, probeert via merknaamregistraties met terugwerkende kracht domeinnamen te claimen. Zo heeft het bedrijf de merknamen google.com, bmw.com, luxus.com en vele andere .com domeinnamen als merknaam geregistreerd.

Het begon allemaal met de registratie van de merknaam trademarking.com. De gelijknamige domeinnaam is in handen van Rick Schwartz, een bekende domeinnaamhandelaar in de USA. Nu heeft datzelfde bedrijf, TrademarkKing (let op de dubbele k), vele merknamen gedeponeerd van, voornamelijk, de domeinnamen van de automerken. Zo heeft het bedrijf tientallen merknamen gedeponeerd van het automerk, gevolgd door .com. De bestaande website van het automerk dus. Zoals porsche.com, suzuki.com, jeep.com, honda.com en ga zo maar verder.

Douglas Lehocky is de man achter het bedrijf TrademarkKing. Hij is van mening dat het niet uitmaakt of iemand anders de domeinnaam op dit moment al geregistreerd heeft. Immers, als hij als eerste de merknaam registreert, dan heeft hij recht op de domeinnaam. En dan zal hij zijn advocaat de domeinnaam offline laten halen. Volgens Lehocky handelt hij al enige tijd in merknamen en weet hij precies wat hij doet.

In Nederland vinden dergelijke praktijken soms ook plaats, maar leiden altijd tot niets. Ten eerste kunnen domeinnamen niet als merken geregistreerd worden en ten tweede spreken we dan over reverse hijacking. Hierover is al jurisprudentie gevormd in Nederland. Over het algemeen werkt het ook zo in de USA en zullen de grote automerken hun domeinnamen met hand en tand verdedigen, maar met de lawsuits daar weet je het maar nooit.