Een Amerikaanse senator heeft internetbeheerder ICANN gevraagd om een streep te zetten door plannen om webadressen te laten eindigen op .sucks.

ICANN is bezig met het uitrollen van zogenoemde ‘generieke topleveldomeinen’ (GTLD’s), die het aantal mogelijke webadressen fors zullen uitbreiden. Waar er nu slechts een beperkt aantal GTLD’s beschikbaar is, zoals .com en .info, komen er daar naar verwachting ruim duizend bij. Meer dan honderd nieuwe GTLD’s zijn al goedgekeurd door ICANN.
Onder meer .wiki, .bargains en .email zijn al verkocht aan bedrijven. Senator John Rockefeller gelooft echter niet dat er veel goeds kan komen van het gebruik van domeinnamen die eindigen op .sucks.

“Ik geloof dat het potentieel van dit GTLD om keuze of concurrentie op het gebied van domeinnamen te verbreden wordt overweldigd door de manieren waarop hij zal worden gebruikt om individuen, nonprofits en bedrijven oneerlijk te belasteren”, schrijft hij in een brief (.pdf) aan ICANN. Volgens Rockefeller is het daarom “niet in het algemeen belang” om het gebruik van .sucks goed te keuren.
Er zijn drie bedrijven die het eigendom van .sucks hebben aangevraagd. Eén van die bedrijven, Vox Populi Registry, claimt op zijn site dat domeinen die eindigen op .sucks kunnen worden gebruikt als “forum voor opinies en debat met het doel om verandering teweeg te brengen”. Het bedrijf ziet de domeinen ook als nuttige manier voor bedrijven om feedback te verzamelen.

Bedrijven kunnen hun domeinnaam voor 2500 dollar alvast reserveren. Als Vox Populi het eigendom van het GTLD inderdaad krijgt toegewezen, zal die prijs stijgen naar 25.000 dollar per domein.

(Bron: Nutech)