Friesland krijgt zijn eigen extensie .frl. Dat heeft de Icann besloten. De eerste sites met .frl als extensie zouden binnen een paar maanden moeten verschijnen, zo zegt het bedrijf dat registraties van .frl-sites zal gaan afhandelen.

De aanvraag liep al vanaf 2012 en is op 14 maart goedgekeurd, zo heeft het Icann laten weten. Daarmee zal het mogelijk zijn om sites te registeren met .frl als extensie in plaats van .nl of .com. Bedrijven en overheden zullen binnen een paar maanden url’s kunnen vastleggen. “Het wachtspelletje is helaas nog niet helemaal over”, meldt Ewout de Graaf van FRLregistry. “We gaan nu de contractonderhandelingen in, daarna volgt een technische acceptatietest en pas daarna komt de top-level domeinnaam in de root terecht en kunnen we beginnen met de eerste .frl-domeinnamen werkend te krijgen.”

Vermoedelijk zullen in eerste instantie vooral overheden, organisaties die zich met de Friese taal en cultuur bezighouden en eventueel bedrijven interesse hebben in een .frl-domeinnaam. De provincie Fryslân is al jaren bezig met het aanvragen van het eigen top level domain; de Friese staten spraken bijna zes jaar geleden al de wens uit om dat mogelijk te maken. De provincie wilde het uiteindelijk niet betalen, maar een bedrijf besloot uiteindelijk de kosten op zich te nemen.

(Bron: Tweakers)