Europol heeft samen met verschillende opsporingsdiensten 690 domeinnamen van malafide webwinkels in beslag genomen. De webwinkels verkochten vervalste goederen aan nietsvermoedende consumenten. De operatie van Europol was onderdeel van het project “In Our Sites – Transatlantic 3”.

Het project werd drie jaar geleden gestart en heeft als doel het aanpakken van imitatieproducten op internet. Bij de laatste operatie werd met opsporingsdiensten uit acht verschillende landen samengewerkt, waaronder het Homeland Security Investigations (HSI) team van het Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement.

Via de Amerikaanse opsporingsdienst werden 297 domeinnamen in beslag genomen. Europol coördineerde de operatie op Europees grondgebied, waarbij 393 domeinnamen werden geconfisqueerd. Opsporingsdiensten uit België, Denemarken, Frankrijk, Hongarije, Roemenië, Spanje en Groot-Brittannië deden aan de operatie mee.

Volgens Europol wordt de markt in aanloop naar het einde van het jaar overspoeld door imitatieproducten, die zowel op straat als op internet worden verkocht. Niet alleen zouden consumenten hierdoor inferieure goederen krijgen, ze geven ook hun persoonlijke financiële informatie aan dubieuze partijen. Wie de in beslag genomen domeinnamen bezoekt krijgt onderstaande waarschuwing te zien.

Bron: Security.nl / Europol bericht