De Belgische overheid lijkt de goedkeuring van Donuts ‘ bod voor de nieuwe gTLD . spa te blokkeren totdat het bedrijf te kennen geeft bereid te zijn om 25% van haar winst op de exploitatie van de .spa extensie aan de stad Spa (België) te overhandigen. Dit stond in een brief van de stad Spa, welke door ICANN afgelopen weekend werd gepubliceerd. Daarnaast eist de stad ook een rol in het beheer van de TLD op kosten van de registry.

De gTLD .spa is aangevraagd door Donuts en de Asia Spa en Wellness Promotion Council. De term ‘spa’ komt overeen met de naam van de stad, maar ook het in het Engels woordenboek is de term ‘spa’ vernoemd naar de stad Spa, welke bekend staat vanwege de ‘genezende’ bronnen. Conform een eerdere beslissing van de ICANN voldeed het Belgische stadje met ongeveer 10.000 inwoners niet aan een beschermde geografische tekenreeks volgens de regels van de nieuwe gTLD -programma van ICANN.

Spa wil toch een rol in het management van de gTLD, om de belangen van zichzelf en haar lokale gemeenschap te beschermen en wil dat een deel van de winst ten goede komt aan de lokale bedrijven. Volgens de brief (pdf ) van de stad Spa zou er al een voorstel liggen. Opmerkelijk dat onderdeel van het voorstel zou zijn dat de stad Spa ook 200 .spa domeinnamen ( inclusief mogelijke keynamen zoals poker.spa en golf.spa ) zou willen uitkiezen.

Donuts heeft geweigerd om het voorstel te ondertekenen. Donuts is van mening dat dit niet passend is en een slecht precedent zal scheppen. Dientengevolge heeft de stad Spa daarom geweigerd om de inwerkingstelling van de .spa extensie te onderschrijven.

ICANN zal nu een besluit moeten nemen over de inwerking stelling van de .spa extensie. Daarbij ziet zij zich voor de vraag gesteld of het gepast is dat een (lokale) overheid vanuit financieel oogmerk een nieuwe extensie probeert tegen te houden. Of is Donuts onredelijk in zijn poging om eeuwenoud cultureel erfgoed van een stad voor zijn eigen economisch gewin te exploiteren?