Een voormalige website van de politie in Friesland heeft een wel heel pikant tweede leven gekregen. Dadergezocht.nl is jarenlang gebruikt om boeven op te sporen, maar wie er nu op klikt krijgt alleen nog maar seksadvertenties te zien.

‘Dit is een heel ander beeld dan we gewend zijn,’ klinkt het geschrokken bij de Friese politie, als het korps met de pikante inhoud wordt geconfronteerd. Dadergezocht.nl was jarenlang de Friese variant van Opsporing Verzocht met grote lokale bekendheid, blijkt uit bezoekerscijfers. Toen de politie in 2010 aandacht vroeg voor 96 zaken kwamen er ruim 132.000 mensen op de site. Dankzij de signalementen van criminelen die op de site werden getoond, konden rechercheurs twintig zaken oplossen.

Sinds de komst van de Nationale Politie zijn de lokale initiatieven van korpsen op internet niet meer gewenst en dus stopten de Friese agenten met de website. Het adres dader- gezocht.nl kwam vrij, maar een slimme ondernemer uit Hong Kong nam de naam over om er seksadvertenties op te plaatsen. Ondertussen blijven op tal van plaatsen op internet verwijzingen staan, naar de voormalige – en ooit officiële – website van de politie. Zelfs het twitteraccount van de Friese politie verwijst er nog steeds naar. ‘Ongelukkig,’ noemt een woordvoerster van de Friese politie de situatie dan ook. ‘Maar iedereen snapt hopelijk wel dat die website niet meer van ons is.’

Tweede leven
Dadergezocht.nl is zeer waarschijnlijk niet de enige website van de politie die een tweede leven krijgt. Volgens woordvoerster Monique Matze van de Nationale Politie zijn er bij samenvoeging van de korpsen meer websites overbodig geworden. Onduidelijk is echter precies hoeveel. Volgens Matze wordt er niet opgetreden tegen oude sites die nu een tweede leven hebben.

(Bron: Algemeen Dagblad)

Naschrift AtWorX: De opmerking in het Algemeen Dagblad dat “een slimme ondernemer uit Hong Kong nam de naam over om er seksadvertenties op te plaatsen” is onjuist. Zoals iedereen eenvoudig de whois van een domeinnaam kan navragen, had ook het AD kunnen zien dat de domeinnaam op 18 mei 2013 is geregistreerd door H.M uit Groningen.