Particulieren en bedrijven lopen nog niet echt warm voor de nieuwe gTLD’s zoals .guru, .support of .camera. Op dit moment zijn er bijna 11.000 domeinnamen met dergelijke nieuwe gTLD’s geregistreerd.

De nieuwe extensie .tips kent thans de meeste registraties: 1.642 stuks. Daarna komen de extensies .guru, .today, .email en .center; allen rond de 500 registraties.

De meeste nieuwe domeinnamen worden door de grote Amerikaanse ISP’s geregistreerd. Met name Godaddy spint garen bij de nieuwe extensies. Zij registreerden bij 50.000 nieuwe domeinnamen. Ook 1&1 Internet en Enom registreerden er rond de 40.000. In totaal zijn er nu slechts 480.000 domeinnamen geregistreerd met één van de 220 nieuwe extensies.

Voorstanders zullen van mening zijn dat er al veel domeinnamen zijn geregistreerd en nog veel meer zullen volgen. Dat klopt, er moeten nog 1700 nieuwe extensies bijkomen.
Realisten hebben nog meer gelijk als zij zeggen dat veel namen speculatief zijn geregistreerd en een groot deel van de nieuwe extensies niet effectief in gebruik zullen worden genomen. De tijd zal het leren.