Een domeinnaam is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem op internet waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd. De domeinnaam verwijst naar een computeradres dat uit nummers bestaat en is daarmee beter te onthouden.
Een domeinnaam kan in verschillende niveaus worden opgesplitst. Zo bestaat er ’top level’, ‘second level’, ’third level’, etc. De verschillende niveaus worden gescheiden door punten in de domeinnaam, en het level is te achterhalen door de verschillende delen van het domein van rechts naar links te lezen.
In het voorbeeld www.atworx.com is ‘com’ het top level, ‘atworx’ is het second level en www het third.
Het achterste gedeelte in het bovenstaande voorbeeld is .com. Dit is een Generic Top Level Domain (gTLD). Een gTLD is, naast een ccTLD, een van de twee soorten TLD’s. TLD’s geven meestal het type of het land van de website weer. Generic TLD’s zijn naast .com (voor commerciële organisaties), ook .info, .net, .org (voor websites met voornamelijk non-profit organisatie) en .int (voor internationale organisaties). Aan deze lijst worden regelmatig nieuwe TLD’s toegevoegd. ccTLD’s (Country Code – landcode) zijn de codes van het land waar de website zijn basis heeft, bijvoorbeeld .be voor België en .nl voor Nederland.